Nvidia представи своя супер чип за таблети и телефони 10.11 | 07:15

Тайната на високата производителност на Tegra 3 се крие в уникалната му архитектура

От Георги Георгиев

Световният лидер в производството на компютърни чипове Nvidia представи официално своя нов супер процесор Tegra 3. Според изнесената информация на сайта на компанията чипът притежава три пъти по-голяма графична производителност от своя предшественик и използва 61% по-малко енергия, което осигурява средна издръжливост на батерията от 12 часа в режим на излъчване на HD видео.

Наречен с кодовото име "Проект Kal-El” (Kal-El е оригиналното име на Супермен), 4-ядреният процесор е поредния опит на компанията да разшири позициите на бързо растящия мобилен пазар, на който продукти като iPad "отхапаха" значителен дял от традиционния за Nvidia пазар на персонални компютри. В началото на юни тази година компанията представи впечатляващ клип, който показваше нагледно възможностите на бъдещия "Супермен" сред графичните чипове.

За да постигнат изумителните характеристики, които ще доближат производителността на мобилните устройства до тази на модерните PC-та, създателите на Tegra 3 са вложили в него нова патентована технология, позната като Променлив симетричен мултипроцесинг (vSMP).

Така освен основните четири ядра, чипът ще включва в себе си и допълнително пето ядро, което е създадено да работи с малко енергия. Отделно останалите четири са направени така, че да предлагат висока производителност и същевременно да консумират по-малко енергия от стандартните двуядрени процесори.

Така например при задачи, изискващи малко количество енергия, като слушане на музика или гледане на видео, Kal-El ще изключва четирите си основни ядра и ще използва само допълнителното. За задачи, изискващи висока производителност, като сърфиране в интернет, многозадачен режим и гейминг, системата ще минава към основен режим и ще изключва петото ядро.

И до днес калифорнийската компания продължава да дължи по-голямата част от приходите си от продажбите на графични чипове за PC-та. Очакванията на нейното ръководство са първите устройства, снабдени с Tegra 3, да се появят на пазара до края на годината, съобщава Reuters.

По-рано през тази година предишният модел Tegra 2, който е базиран на архитектура по лиценз на британския производител ARM, бе включен в няколко нови продукта на Samsung, Asustek и LG. Това доведе до ръст в доверието на инвеститорите и съответно до поскъпването на акциите на компанията.

Първият таблет, който ще използва новия супер чип, е моделът на Asus Eee Pad Transformer Prime, съобщиха от Nvidia.

ARM aрхитектурата e широко предпочитана за мобилни устройства, които разчитат на ограничените ресурси на батериите си. Тя е използвана от производители като Qualcomm и Texas Instruments.

Другият голям играч на пазара на чипове - Intel, за момента не успява с опитите си да стъпи здраво на мобилния пазар, коментират от Reuters. Засега компанията се опитва да адаптира архитектурата на мощните си PC чипове, така че те да работят ефективно върху смартфоните и таблетите.

Водещи

Най-четени