OTE продава Globul само при задоволителна цена 25.06 | 17:03

Интерес към Globul има турският мобилен оператор Turkcell

От Ралица Стоянова

Гръцкият телеком ОТЕ ще продаде българския телекомуникационен оператор Globul, но само срещу задоволителна цена, информира Econ.bg.

Целта на ОТЕ е да отговори на кредитните си задължения в размер на 3,4 млрд. евро, които ще натрупа до февруари 2014 г., пише гръцки вестник, цитиран от БТА.

Ръководството на гръцката компания многократно е заявявало, че ще продаде някоя от дъщерните си фирми в чужбина. Очакваше се, че може да става дума за Globul, за която могат да бъдат получени поне 800 млн. евро.

Според анализатори турският мобилен оператор Turkcell може да бъде заинтересуван от придобиването. Компанията вече опита да стъпи на българския пазар по-рано тази година. Тя подаде оферта за придобиването на 93,99% от дяловете на изпадналата във финансовия затруднения Vivacom. В крайна сметка предложението беше отхвърлено от борда на директорите на наследника на БТК.

Сред останалите компании, които могат да проявят интерес, са британските оператори Vodafone и Orange. Изборът на купувач ще бъде контролиран и от германската Deutsche Telekom, която също държи дялове от гръцката ОТЕ. Правителството в Атина обаче също може да изиграе решаваща роля в продажбата на Globul, защото кабинетът все още притежава така наречената златна акция със специални права в устава на ОТЕ, информира bTV.

За продажба на "Глобул" се заговори още през април, но според гръцките медии, за да получат максимално добра цена, ОТЕ е трябвало да изчакат парламентарните избори и формирането на ново правителство в Атина.

Globul има около 4,3 млн. души клиенти и държи 36% от пазара в България.

Водещи

Най-четени