Opel работи над кола за „Едно евро“ 12.09 | 16:17

Двуместният градски електромобил ще изминава 100 км за едно евро

От Георги Георгиев

Германският автомобилен концерн Opel възнамерява да представи плановете си за нов, захранван с батерии свръхикономичен електромобил на предстоящото автомобилно шоу във Франкфурт.

Създателите на малкото двуместно возило за "Едно евро" се надяват то да привлече вниманието с модерния си дизайн, своята екологичност и не на последно - "промоционалния" си етикет.

Слоганът "Едно евро" се отнася към твърдението на Opel, че колата ще може да изминава 100 километра с електричество, чиято цена е едно евро. Возилото ще може да изминава към 96 километра с едно зареждане, като максималната му скорост ще бъде120 км/ч., се казва в прессъобщение на компанията.

Сред достойнствата на градския автомобил ще бъде и неговата висока степен на олекотеност. Теглото на колата ще бъде само една трета от средното за съвременните малки градски автомобили. От гледна точка на енергийна ефективност моделът на Opel ще бие конкуренцията близо десет пъти.

От компанията заявяват че, дизайнът на новия автомобил е бил вдъхновен от електрическия хибриден модел Opel Ampera.

Бъдещата колата за "Едно евро" е предназначена основно за млади хора, който са се ориентирали към стилен и не много скъп автомобил. Opel предвижда да пусне и версия версия за млади шофьори над 16 години, които ще вдигат с нея максималните 45 км/ч.

Повече информация на миниелектромобила ще бъде представена на автомобилното изложение във Франкфурт, което ще се проведе от 15 до 25 септември тази година. 

Водещи

Най-четени