Oracle отхвърли обезщетение от SAP за 272 млн. долара 08.02 | 12:16

Щатският производителят на бизнес софтуер иска нов процес, в който да получи от SAP огромно обезщетение

От Георги Георгиев

Производителят на бизнес софтуер Oracle е отхвърлил наложеното от щатския федерален съд обезщетение за 272 млн. долара, което германските конкуренти от SAP трябва да заплатят за корпоративна кражба, съобщава AP.  

Причината за отказа според Оracle е, че тази сума е малка. SAP бяха наказани да я заплатят като обезщетение за корпоративната кражба от преди 7 години.

Решението на Oracle за продължаване на многогодишния съдебен спор се очакваше от септември миналата година. Тогава федералният съдия Филис Хамилтън намали драстично първоначално исканото обезщетение от Oracle за 1,3 млрд. долара, с аргумента, че подобна сума е "явно прекомерна".

Този понеделник (6 февруари) се разбра, че американският софтуерен производител е подал молба в съда за насрочване на нов съдебен процес.

"Разочаровани сме, че Oracle пропусна още една възможност да разреши случая", коментира ден по-късно говорителят на SAP Джеймс Девър. "Ние ще работим, за да приключим делото по честен и разумен начин", допълни той.

За момента от Oracle отказват коментар по случая.

В основата на делото срещу SAP стои придобиването на малката компания за софтуерни услуги TomorrowNow, която е обещала да помага на корпоративни клиенти и правителствени агенции в САЩ да поддържат приложения, закупени от Oracle.

След закупуването на TomorrowNow през 2005 г. Oracle откриват доказателства, че служители на TomorrowNow са проникнали в сървърите на компанията и са откраднали инструкции за употреба и друга техническа информация, отнасяща се до софтуера на Oracle.

Впоследствие от SAP признаха за голяма част от неправомерните действия, но застанаха на позицията, че исканото от Oracle обезщетение е много високо, тъй като печалбите от откраднатите данни били на обща стойност от 40 млн. долара.

Водещи

Най-четени