Panasonic с европейски дебют на смарт телевизори, работещи под Firefox OS 17.05 | 19:33

Японската компания цели отново да се превърне в сериозен конкурент на Sony и Samsung

От Ивайло Коралски

Японците от Panasonic позагубиха част от своята аура с прекратяването на производството на изключително качествените им плазмени телевизори, но предстоящите 4К наследници, работещи под Firefox OS, може би ще върнат позагубените им позиции.

Обявени в рамките на последния CES през януари, новите представители на серията Viera ще направят своя дебют в Европа. Няколко месеца по-късно ще последва премиера в САЩ и останалия свят.

Пазара на смарт телевизори е адски сгъстен, като най-големите играчи използват операционни системи на Google (Android TV платформата), Tizen на Samsug, Roku и т.н.

Основните предимства на OS-а на Mozilla са множеството HTML5 уеб базирани приложения. Включително Netflix и Hulu. Другият бонус е възможността за споделяне на съдържание от всяко устройство, което разполага с Firefox браузъра.

Новите модели на Panasonic включват заобления 65-инчов/4K звяр Viera CR850, както и 55-инчовия CR730. Към тях трябва да допълним и няколко представителя с плоски екрани от CX серията.

Като екстри на моделите от новата серия трябва да споменем "4K Studio Master" технологията, която би следвало да предостави професионална цветова репродукция.

Все още обаче липсват конкретни цени, за отделните региони.

Водещи