PopCap Games реже работни места 22.08 | 10:34

Създателят на хитови игрови заглавия може дори да затвори офиса си в Дъблин

От Георги Георгиев

Притежаваният от Electronic Arts разработчик на онлайн игри PopCap Games съкрати близо 10% от персонала си. Ходът идва в отговор на спадащите печалби, предизвикани основно от тенденцията потребителите да се насочват повече към безплатните мобилни игри.

Така създателят на хитови заглавия като Bejeweled и Plants vs Zombies елиминира 50 работни места в Северна Америка, a в момента обмисля дали да затвори своя офис в Дъблин, Ирландия, съобщи съоснователят на PopCap Games Джон Вечи, цитиран от Bloomberg.

"През последната година станахме свидетели на драматична промяна в начина, по който хората играят и плащат за игри", пише Вечи в блог постинг към 500-те служители на компанията. "Популярността на безплатните социални и мобилни игри буквално експлодира" допълва той.

Миналата година PopCap бе закупена от Electronic Arts, като идеята бе тя помогне на щатския гигант да се бори с конкурента Zynga най-големият производител на социални игри за Facebook. Оттогава мобилните платформи и т.нар. сайтове за безплатна игра обаче добиха огромна популярност сред непостоянните играчи.

Днес Zynga също трябва да се справят с променената обстановка. В началото на август компанията обяви оттеглянето на своя главен оперативен директор Джон Шапър, който бе лишен от задълженията си по реорганизацията на бизнеса на Zynga, които да повишават печалбите ѝ от мобилни игри.

Ръководството на PopCap очаква да приключи годината с приблизително същия брой работници като в началото ѝ, след като по думите на Вечи компанията "наемаше агресивно служители последната година".

За последните 12 месеца акциите на Zynga се сринаха с 68%, докато тези на Electronic Arts спаднаха с 34% до 13,56 долара.

Водещи

Най-четени