Qualcomm представя е-четец с иновационен екран 24.11 | 19:33

Дисплеят Mirasol съчетава в себе си бързината на LCD и икономичността на e-ink екраните

От Георги Георгиев

Производителят на чипове за мобилни устройства Qualcomm се обедини с най-големия южнокорейски книгоиздател Kyobo в създаването на нов четец, чиято технология заплашва да измести традиционно използваните LCD дисплеи.

Моделът Kyobo eReader бе официално представен тази седмица в Сеул. Очаква се той да достигне до южнокорейските потребители най-рано в началото на декември, съобщиха представители на Kyobo Book Centre в четвъртък.

Новият четец ще разполага с процесор Qualcomm Snapdragon 1.0 GHz, специално модифицирана версия на операционната система Android и 5,7 инчов XGA mirasol дисплей с резолюция 1024x768 пиксела.

Тайната на Mirasol дисплея се крие в това, че той използва околната светлина вместо генерирана от батерията му. Технологията за генериране на цветовете се базира на принципа, който природата "използва" в оцветяването на перата на пауна или на сапунените мехури в най различни нюанси.

Така в случая не се използват пигменти, а технология, която отразява достигналата до даден пиксел светлина само в определена дължина на вълната. Самите пиксели играят ролята на миниатюрни огледалца, които консумират енергия само когато променят разстоянието помежду си. (Повече подробности за технологията можете да научите в прикачения клип.)

Днес глобалният пазар на електронни четци е доминиран от светещите течнокристални дисплеи (LCD) и черно-белите екрани, разчитащи на технологията на електронното мастило (e-ink). Един от основните недостатъци на LCD екраните е, че те консумират относително големи количества енергия. Е-ink eкраните от своя страна са нискоенергийни, но за сметка на това са бавни и не могат да зареждат страниците достатъчно бързо за филми.

Мirasol технологията обещава решение и на двата проблема, тъй като тя позволява бързата смяна на цветни изображения и в същото време хаби малка част от енергията, нужна за LCD екраните. Дисплеи, базирани на тази технология, вече са били използвани в няколко модела китайски и южнокорейски телефон, както и в екрана на MP3 плейър, предназначен за американския пазар.

Очаква се Kyobo eReader да бъде пуснат на цена от малко над 300 долара.

Водещи

Най-четени