RIM повиши годишната си печалба с близо 50% 25.03 | 10:28

Разходите около PlayBook ще повлияят на резултатите за първото фискално тримесечие

От Нели Минчева

Канадската група Research in Motion (RIM), производител на многофункционалните телефонни апарати BlackBerry, отчете повишение от 47% в годишната си печалба, но прогнозите ѝ за настоящото тримесечие се оказаха разочароващи, съобщава АФП.

За фискалната година, приключила на 26 февруари, RIM има нетна печалба в размер на 3,4 млрд. щатски долара. Печалбата на акция възлезе на 6,34 долара, малко повече спрямо средните очаквания на анализаторите за 6,33 долара.

Годишните продажби са за 19,9 млрд. долара, или с 33% повече спрямо предходната финансова година.

Само за последното тримесечие компанията има нетна печалба от 934 млн. долара, което е с 32% над резултата за съответното тримесечие година по-рано. Продажбите пък са се увеличили с 36 на сто до 5,6 млрд. долара.

За настоящите три месеца (до края на май) RIM обяви прогнози, много по-ниски от предвидените от пазарните експерти. Печалбата на акция според компанията ще бъде между 1,47 и 1,55 долара при очаквания на анализаторите за средно 1,65 долара на брой.

Предвидените продажби са за 5,2-5,6 млрд. долара спрямо 5,64 млрд. долара, прогнозирани от пазара.

Като причина за понижените очаквания компанията изтъква разходите, свързани с разработването на таблета PlayBook. Планирано е неговите продажби да започнат на 19 април в САЩ и Канада. Освен това от RIM посочват, че земетресението в Япония може да наруши "веригата за доставки на компоненти".

Цените на PlayBook са сходни с тези на iPad 2 на Apple. Базовите версии и на двете устройства струват 499 долара. Таблетът на Motorola Xoom е с базов модел на цена от 599 долара.