Samsung и Intel сливат мобилните си платформи 18.01 | 07:37

Това е поредният опит за конкуриране на Android

От Георги Георгиев

От световния лидер при смартфоните Samsung съобщиха, че планират сливане на мобилната си софтуерна платформа bada с поддържаната от Intel операционна система Tizen. Това е поредният опит на Samsung за създаването на продукт, който да конкурира Android на Google, коментират от DigitalTrends.com.

Така Samsung, който днес е най-големият производител на смартфони в световен мащаб благодарение на моделите си под Android, обединява усилията си с Intel за развиването на собствения си мобилен софтуер.

През септември миналата година две мобилни софтуерни групи, работещи с Linux – едната поддържана от Samsung, а другата - от Intel, се споразумяха да разработват Tizen – нова операционна система за смартфони и други устройства, която обединява в себе си елементи от платформите LiMo и MeeGo.

"Сега правим усилие за обединяването на bada и Tizen", заяви говорител на Samsung, с което потвърди думите на вицепрезидента на корейската компания Тае Джин-Канг, който първи съобщи новината в интервю за Forbes миналата седмица.

Tizen е платформа с отворен код, която поддържа множество устройства, в това число смартфони, таблети, смарт-телевизори, нетбуци и автомобилни инфотейнмънт системи.

За третото тримесечие на годината на Android са се падали общо 53% от глобалния пазар на смартфони, докато делът на bada се е ограничавал до незначителните 2,2%.

Водещи

Най-четени