Samsung нанесе ценови удар на Аpple 13.11 | 09:55

Кoрейската компания е вдигнала цените на чиповете за iPhone и iPad с 20%

От Георги Георгиев

Корейският електронен производител Samsung е увеличил цените на своите мобилни процесори с 20% само за един от клиентите си – Apple, съобщават appleincider.com. Детайлите за ценовия удар бяха разкрити от неназован източник, запознат с преговорите между двете компании.

Според изтеклата информация от Samsung са поискали "значително увеличение на цените" за A6 чиповете, които работят в iPhone 5 и за моделите А6X, които захранват четвъртото поколение на iPad.

Първоначално от Applе се възпротивили на новите условия по сделката, но в крайна сметка приели увеличението, тъй като не могли да открият друга компания, която да произвежда мобилните им процесори. Днес всички чипове на Apple за iPhone, iPad и iPod се произвеждат от Samsung във фабриката в гр. Остин, Тексас.

Очакванията за тази година са Samsung да произведат общо 200 млн. чипа за Apple. В следствие на преговорите компаниите подписали дългосрочен договор за доставка на процесори до 2014 г.

Макар че корейската компания за момента остава единствен доставчик на чипове за Apple, от доста време се говори, че щатският гигант се опитва да договори партньорство с тайванската TSMC (съкратено от Taiwan Semiconductor Manufacturing.Co). В информация от миналия месец се казва, че TSMC може да започнат да произвеждат четириядрени процесори за Apple. Базирани на 20 нанометровата технология, новите чипове ще се появят най-рано в края на 2013 г.

В друг доклад от миналата седмица се казва, че Samsung очаквали да загубят част от бъдещите си поръчки на чипове на Apple. Поради тази причина корейският производител можело да отложи строежа на нови производствени мощности.

Водещи

Най-четени