Samsung под съдебен огън от Ericsson 28.11 | 11:21

След като двете компании не успяха да се споразумеят за лицензионни права

От Георги Георгиев

Представители на Ericsson - най-големият производител на телекомуникационна техника в света, съобщиха, че съдят корейската Samsung за нарушени патентни права. Новината за започнатото дело идва след провал на двугодишните преговори между двете компании за сключване на лицензионно споразумение, информира Reuters.

Заведеното в тексаски съд дело е поредното изпитание за Samsung, която води нескончаеми и често болезнени съдебни битки с Apple за патенти. През август тази година американски съд осъди корейския гигант да заплати над един милиард долара обезщетение за нарушени права.

Шведската Ericsson, през чиито системи днес преминава 40% от световният мобилен трафик, е завела делото с оплакването, че Samsung са отказали да подпишат лиценз за използване на притежавана от Ericsson мрежова технология.

По данни, изнесени oт Касим Алфалахи - ръководител на звеното, отговарящо за интелектуалната собственост на Ericsson, компанията разполага с над 30 хиляди патента и над 100 лицензионни споразумения с други големи играчи в сектора.

Днес ръстът в продажбите смартфони и таблети принуждава телекомуникационните мрежи да превключват трафика си от основно гласови услуги към пренос на мултимедийна информация. Всичко това изисква увеличен капацитет на мрежите.

В изявлението на Ericsson по случая се казва още, че през 2011 г. компанията е похарчила близо 5 млрд. долара за научно-изследователска дейност. В резултат инженерите на Ericsson са създали "стотици патентовани изобретения, които са ключови за стандартите, които днес движат развитието на мобилните комуникации". Такива например са технологиите GSM, GPRS и EDGE.

Водещи

Най-четени