Sony представи свръх икономичен и ефективен дисплей 17.08 | 07:52

Новият LCD екран WhiteMagic използва половината от необходимата за обикновените дисплеи енергия

От Георги Георгиев

Японският електронен гигант Sony обяви на страницата си създаването на нов тип LCD дисплей, който използва наполовина по-малко енергия от екраните със същите размери, или съответно е с двойно увеличена яркост при същия разход на енергия.

Наречен WhiteMagic, LCD екранът, който в момента е с диагонал от едва три инча, постига феноменалния резултат посредством влагането на четвърти бял пиксел към основните три.

Днес повечето LCD дисплеи използват само три пиксела във всяка своя точка - червен, зелен и син (RGB). Различните цветове, които виждаме на екрана се произвеждат чрез филтриране на светлината от подсветка, която зад всеки от трите пиксела пропуска различна степен, създавайки по този начин нужната смес.

При WhiteMagic Sony са вградили и четвърти пиксел, който е напълно бял и служи за двойно увеличаване на яркостта на всяка отделна точка не чрез силата на подсветката, което ще изисква повече мощност за батерията, а просто позволявайки на по-голяма част от светлината да премина през всяка точка.

Предишните опити за постигането на същия ефект досега водеше до намален контраст на екрана. От Sony успели да преодолеят проблема посредством алгоритъм, извършван от специален чип, който позволява изображенията да останат толкова контрастни, колкото и върху стандартните RGB дисплеи.

Устройства с подобен панел ще помогнат на потребителите да виждат два пъти по-добре какво се случва на екрана на мобилния им телефон или фотоапарат, когато той е изложен на пряка слънчева светлина. От друга страна посредством намаляването на силата на подсветката в закрити помещения ще увеличи значително живота на батерията.

От Sony заявяват, че новия панел ще бъде готов през октомври, така че можем да очакваме първите му комерсиални приложения до Коледа.

Водещи

Най-четени