Space X изпраща суперкомпютър в орбита 14.08 | 16:44

Той ще помага на хората в МСК при мисиите в открития Космос

От iNews.bg

Компанията на милиардера Илън Мъск SpaceX ще изпрати безпилотен товарен кораб до Международната космическа станция (МКС). Чрез него в орбита ще бъде изведен суперкомпютър, който един ден да помага на астронавтите при мисии в открития Космос.

Ракетата "Falcon 9", заедно с товарния кораб "Дракон", ще излети от базата "Кейп Канаверал" този следобед, предаде БГНЕС. Това е 12-та официална мисия до МКС на SpaceX, която има договор с НАСА за 1,6 млрд. долара, в рамките на който трябва да снабдява с провизии астронавтите на станцията в рамките на 20 полета. 10 минути след изстрелването, ракетата ще се опита да извърши контролирано кацане, отново в "Кейп Канаверал", като част от продължаващите усилия на SpaceX да използва повторно свои ракети. Ако по някаква причина днешното излитане бъде отложено, то следващия опит ще трябва да почака до другата седмица заради планирано излизане в Космоса на руския космонавти, които ще разполагат сателити.

Корабът "Дракон" е натоварен и с 2900 кг провизии, включително и суперкомпютър, наречен The Spaceborne Computer, производство на "Хюлет Пакърд Ентърпрайз" (HPE). Целта е машината да бъде изпробвана в тежките космически условия за период от 1 година – приблизителното време, което ще отнеме на астронавти да стигнат до Марс. Тъй като при една подобна мисия екипажът ще трябва да пропътува много големи разстояния, комуникациите се предполага, че ще се осъществяват със значително забавяне. Посланията от Марс до Земята се очаква да се забавят с от 4 до 24 минути в зависимост от разстоянието между планетите, посочват от Европейската космическа агенция. "Подобно забавяне на комуникациите ще направи всяко проучване на терен особено трудно и потенциално опасно, ако астронавтите се сблъскат с който и да е било от сценариите, критични за тяхната мисия, които не могат да решат сами", заяви вицепрезидента на HPE Алън Андреоли.

Суперкомпютърът на борда на "Дракон" трябва да установи дали подобна машина би могла да работи без проблеми при едно евентуално пътуване за по-дълго разстояние в открития Космос. На борда на кораба ще се проведе и друг експеримент, целящ да разгледа нови начини за борба с болестта на Паркинсон. Без влиянието на гравитацията протеиновите кристали могат да растат повече и учените се надяват, че могат да използват тази среда за по-доброто разбиране на ролята на важен протеин при развитието на болестта. Досега влиянието на протеина, известен като LRRK2, беше труден за изучаване на Земята.

Водещи

Най-четени