Telerik представи платформата NativeScript 07.04 | 15:11

Въпросната е съсредоточена върху разработката на „native”приложения с JavaScript за мобилни операционни системи

От Ивайло Коралски

В рамките на технологичната конференция MobCon, Telerik представи за първи път в България бета версия на NativeScript – платформа с отворен код за разработка на "native” мобилни приложения с JavaScript, за най-популярните мобилни платформи. Впоследствие и мобилната версия на Windows. 

Идеята на NativeScript е да улесни програмистите, работещи с уеб технологии като HTML, CSS и JavaScript. Още по-важен за отбелязване факт е, че изисква минимално време за разучаване.

С NativeScript разработчиците могат да създадат само едно приложение, което да работи еднакво добре на всяка платформа, като по този начин спестяват значително време от разработка. Също така не е необходимо да учат Objective C, Java и C# или да имат предишен опит с "native” платформа, тъй като могат да използват уменията си за работа с JavaScript.  Решението използва иновативен метод за 100% показване на основните "native” API-та (приложно-програмни интерфейси) на устройството, включително и незабавна поддръжка на API-тата на най-новите версии на iOS и Android.

"След като преди две години забелязахме недоразвита ниша в мобилния сегмент, заедно с общността от JavaScript разработчици започнахме да изграждаме платформа, която значително да подобри процеса на разработка на "native" приложения, и днес сме много горди с постигнатото", коментира Арон Махимайнатан, старши вицепрезидент "DevTools и Telerik Platform” в Progress.

"NativeScript променя изцяло концепцията за разработката на "native” приложения, като осигурява лесен и модерен подход за изграждане на междуплатформени "native” приложения с JavaScript и създаване на изключително потребителско преживяване."

Платформата NativeScript е достъпна за всички.

Водещи

Най-четени