Toshiba орязва производството на флаш памет чипове с 30% 24.07 | 09:51

Причината – свръхпредлагане на чипове през последните години

От Георги Георгиев

Японската корпорация Toshiba планира да ореже производството на флаш памет чипове с 30%. Причината – свръхпредлагане на чипове през последните години, което е довело до сериозно намаляване на цените, съобщава Reuters.

Бизнесът на компанията с флаш памети от вида NAND бе едно от малкото "светли петна" в западащата японска индустрия за производство на чипове. В момента усилията на местните компании са подкрепени от големи инвестиции в обновяване на старите производителни мощности, така че те отново да станат конкурентни на тези на чуждестранните производители.

За лошото състояние на бранша в Япония говори и печалната ситуация на последния голям японски производител на DRAM чипове Elpida. Компанията бе принудена да обяви банкрут през февруари тази година.

Други компании като Renesas Electronics отчаяно се опитват да избегнат подобна съдба с драстични мерки по съкращаване на работна сила и затваряне на заводи на територията на Япония.

Toshiba, която e вторият по големина производител на NAND флаш памет чипове след корейската Samsung Electronics, съобщи, че ще намали производството си поради свръхпредлагане на чипове за USB устройства и памет карти.

Анализатори оценяват, че над половината от чиповете на компанията се използват в смартфоните на Apple.

Водещи

Най-четени