Toyota е най-продаваният автомобил в света 28.01 | 21:37

За 2012 гигантът е продал 9.75 милиона коли

От Александър Бакалов

Японският производител на автомобили Toyota Motor надмина по продажби за миналата година два свои големи конкурента - американската компания General Motors (GM) и германската Volkswagen, както научаваме от колегите от Econ.bg.

С това Toyota си възвърна лидерската позиция сред производителите на превозни средства, загубена вследствие на природната катастрофа и последвалата бедствена ситуация с АЕЦ "Фокушима" от март 2011 г. както и на рекордните изтегляния на автомобили на Toyota през последната година.

Глобалните продажби на японския автомобилен гигант, в които се включват и доставките за дъщерните предприятия Hino Motors и Daihatsu Motor, се увеличат с 23% до рекордните 9,75 млн. броя през 2012 г. За това съобщиха от базираната в град Тойота, Япония, компания.

Продажбите на Toyota надминават тези на GM. Продадените автомобили на американската компания са в размер на 9,29 милиона. Японският производител надминава по продажби и Volkswagen, които за миналата година реализират 9,07 млн. броя.

Сега Toyota разчита търсенето в САЩ да помогне за постигането на тазгодишните цели за продажби. Японската компания предвижда размерът им да достигне 9,91 млн. броя през 2013 г. Същевременно по-евтината йена трябва да помогне на износа, както и срещу конкурента в лицето на южнокорейската Hyundai Motor. Възстановените продажби в Китай също така биха парирали свиването на потреблението в Япония в края на тази година, когато правителствените мерки за стимулиране на икономиката би трябвало да приключат.

"Toyota напълно се възстанови от земетресението и природните бедствия година по-рано", заяви Сатоши Юзаки от инвестиционната компания Takagi Securities. "Японските автомобилопроизводители, включително и Toyota, ще продължат да се възползват от изключително силния американски пазар", смята експертът.

Водещи

Най-четени