VGo – вашият заместител на работа или в училище 10.05 | 20:46

Управляван от дистанция мобилен робот позволява да “ходим” на работа или на училище, докато си стоим вкъщи

От Георги Георгиев

Американската компания VGo Communications е създала робот, способен до голяма степен да замести човешкото присъствие на дадено място, на което човек иска да присъства, но поради някаква причина няма физическата възможност да направи това.

Роботът VGo е базиран на технология, наречена роботизирано телеприсъствие (robotic telepresence). Тя позволява на потребителите да виждат, чуват, говорят и движат на отдалечено от самите тях място посредством безжична връзка между компютъра на потребителя и робота, който разполага със системи за двупосочно записване и предаване на картина и звук в реално време.

Технологията може да се приложи например в училищата, където класните стаи, екипирани с роботи VGo, ще позволят на болните ученици да посещават различни часове и активно да участват в тях. Мениджърите и служителите на фирми пък ще могат да посещават важни бизнес срещи и да разговарят с колегите си в работна атмосфера, докато са извън офиса или в офиса на съседния град.

Връзката между потребителя и робота се осъществява посредством приложение, достъпно под Mac и PC, както и с най-обикновен Wi-Fi достъп. В случаите, в които човекът се намира в отдалечен район, тя може да се осъществи и посредством предлагана от американския мобилен оператор Verizon 4G мрежа по стандарта LTE.

Захранването на VGo идва от зарядна батерия, издържаща до шест часа. За да бъде батерията заредена, роботът трябва да бъде поставен върху специална площадка, свързана с електрическата мрежа.

Един от недостатъците на робота е, че засега той не може да преодолява различи препятствия като стълби и затворени врати без помощта на хората, намиращи се в помещението. Освен това нищо не пречи устройството да бъде откраднато, ако то се движи на обществено място.

Цената на VGo е между шест и седем хиляди долара, като фирмата-производител предлага и услуги по поддръжката на робота срещу допълнително заплащане.

Водещи

Най-четени