Vivacom е отхвърлил предложението за закупуване от Turkcell 04.05 | 13:06

Информацията се тиражира от агенция Ройтерс

От Петър Чернев

Предложението на турския телекомуникационен оператор Turkcell за придобиване на 93,99% дял от българския оператор Vivacom е било отхвърлено, предаде Reuters, цитирана от econ.bg.

Според авторитетната новинарска агенция решението за отхвърляне на офертата е било взето от борда на директорите на българската компания.

В съобщение на сайта си обаче Turkcell твърди, че официално не е уведомяван за отказ от българска страна.

Освен офертата на Turkcell, към Vivacom има още две отправени оферти - съвместното предложение на руската "ВТБ Капитал" и българската Корпоративна търговска банка и това на исландския бизнесмен Тор Бьорголфсон.

В началото на март, когато "ВТБ Капитал" официално се представи на българския пазар, главният изпълнителен директор на банката за България Атанас Бостанджиев обяви, че за момента компанията няма няма планове за нови придобивания или за закупуване на специални активи, но все пак беше оставена възможност за евентуална реализация. След това обаче Reuters и Bloomberg съобщиха, че руската банка и Корпоративна търговска банка са подали оферта за Vivacom пред консултанта по сделката - инвестиционната банка Morgan Stanley.

За интерес към Vivacom се говори от доста време насам, но големите задължения на българския оператор засега спъват възможността за сделка. Именно поради тази причина собственикът на Mtel Telekom Austria се отказа от намеренията си да вземе и Vivacom. Преди два месеца главният изпълнителен директор на Mtel Андреас Майерхофер каза, че големите задължения на наследника на БТК, които достигат 1.65 млрд. евро, са "сериозно изпитание за всяка компания, която би пожелала да я закупи". 

Водещи

Най-четени