Wikipedia излиза в ефективна стачка заради закон срещу интернет пиратството 17.01 | 09:34

Англоезичната версия на сайта няма да работи на 18 януари

От Ивайло Ачев

Може би най-популярният източник за търсене на специализирана информация в интернет Wikipedia излиза в 24-часова ефективна стачка. Англоезичната версия на енциклопедията няма да е активна в сряда (18 януари), предаде AP.

Решението за стачка на Wikipedia е отговор на готвения в САЩ законопроект срещу пиратството в интернет (Stop Online Piracy Act). Той цели борба с продаваните пиратски копия на продукти на американски компании (главно музикални и филмови) зад граница.

Основните критици на законовата норма са от технологичния сектор. Опасенията са, че тя ще отслаби технологичните компании и сигурността им, както и че ще затрудни достъпа до домейни.

Сериозни притеснения има и спрямо намерението да се създаде "черен списък от сайтове", в който да влиза всеки сайт, независимо американски или международен, който публикува пиратско съдържание. Това означава, че огромна част от интернет ще остане недостъпна за американските потребители.

Освен Wikipedia срещу законопроекта се обявяват още Google, Facebook, Yahoo, Twitter, eBay, AOL.

През последните няколко дни дни над 1800 доброволци, които работят за Wikipedia, обмисляха различни форми на протест срещу готвения закон. Сред тях бяха сваляне на онлайн реклами, както и цялостно спиране на сайта т.е. всички версии на Wikipedia.

Освен това Wikipedia моли всеки свой потребител да пише на Конгреса, за да разубеди отговорните лица и те да не вземат решение за приемане на законопроекта в сегашния му вид,

"Цялата работа е една огромна каша", обобщава мнението на работещите в Wikipedia Джими Уелс, основателят на глобалната енциклопедия.

Водещи

Най-четени