Windows 10 ще бъде безплатен и за потребителите на пиратски копия на Windows 7 и 8 (ВИДЕО) 19.03 | 10:10

Windows на всеки... сантиметър...

От Ивайло Коралски

Microsoft обяви, че независимо дали ползвате пиратско копие на Windows 7 или 8.1, ще можете да преминете напълно безплатно към предстоящия Windows 10.

Според Reuters подобно решение е продиктувано най-вече от позициите на Windows на китайския софтуерен пазар. 

Анонсът на редмъндския гигант беше направен в рамките на технологичната конференция WinHEC, провела се в Шензен, Китай.   

Преминаването към Windows 10 от пиратски версии на Win 7 и 8.1 обаче няма да е валидно само за китайските потребители, а и за тези от останалите части на света. Включително и България.

Добре известен факт е, че Windows е инсталиран на повече машини в световен мащаб от всяка друга операционна система. В Китай обаче три четвърти от потребителите използват пиратска версия на OS-a.

С анонса от WinHEC Microsoft планира да превърне всички ползватели на пиратски софтуер в потенциални свои клиенти, давайки им пълен достъп до услугите, които ще получат и ползвателите на легален Windows.

Тоест компанията ще разчита на приходите от услуги като абонамента за Office и т.н.

Microsoft обяви още, че ще работи в партньорство с Tencent с цел подобряване пазарния дял в Азия. Първите стъпки от партньорството ще са появата в дигиталния Windows магазин на важни продукти като League of Legends, Cross Fire и Dungeon & Fighter.

По последни данни разпространени от Microsoft, Windows 10 трябва да направи пазарната си премиера в 190 държави през лятото. От ден първи операционната система ще бъде преведена на 111 различни езика.

Презентацията на Windows 10 от края на януари, следва:

Водещи

Най-четени