Windows Vista вече е в историята 10.04 | 15:11

Microsoft спира основната поддръжка на операционната система и на офис пакета Office 2007

От Георги Георгиев

От днес (10 април) Microsoft прекратява основния период на поддържане на операционната система Windows Vistra. До момента всички нейни потребители получаваха безплатно обновление на продукта, се казва в сайта на компанията, цитиран от Econ.bg.

Ден по-рано, в понеделник, също така беше спряна и основната поддръжка на офис пакета Office 2007.

Сега ползващите тези продукти могат безплатно да получат само обновление, когато имат сериозен проблем, свързан със сигурността на системата. Microsoft може да предостави и допълнителни обслужващи пакети, но те могат да бъдат получени само от компании, които са сключили платен договор за поддръжка.

Същевременно сходният разширен период за поддръжка за Windows Vista ще завърши през 2017 г.

Финалната версия на операционната система се появи в началото на 2007 г. Много клиенти на компанията, както физически, така и юридически лица, обаче, предпочетоха бързо да се ориентират към новата версия Windows 7 веднага след излизането ѝ. Vista от своя страна никога не успя да достигне популярността на предшественика си Windows XP.

Според статистическия сайт Statcounter през март 2012 г. делът на Windows Vista е бил 9,1% от пазара на операционни системи. По този начин тя отстъпва на по-старата си версия - Windows XP, на която за същия период се падат 33,6%. В същото време Windows 7 за миналия месец има 46,5% пазарен дял. 

Водещи

Най-четени