Yahoo заведе дело за патенти срещу Facebook 13.03 | 11:46

Патентите включват методи и системи за рекламиране в уебпространството

От Ивайло Ачев

Популярната американска интернет компания Yahoo съди Facebook за 10 патента, които включват методи и системи за рекламиране в уебпространството.

Това е първата досега голяма правна битка за патент, която Yahoo започва срещу голяма, публично търгувана компания, предаде Reuters.

Искът на Yahoo е подаден в Сан Хосе, Калифорния и е символ на поредицата от съдебни дела, касаещи патенти за смартфоните и таблетите, заведени от гигантите в този бранш като Apple, Microsoft и Motorola.

Само два от десетте повдигнати въпроса на делото са свързани с технологиите на социалните мрежи. Акцентите са основно върху онлайн рекламирането, включително и методите за предпазване от "клик измамите", също така опазването на личните данни и технологиите за персонализиране на информацията, която потребителите виждат на уеб-страниците.

Друго обвинение на Yahoo е, че Facebook е бил "едно от най-лошите места за реклама", преди да се адаптира към идеите на популярната интернет търсачка.

По думите на професора по авторско право Шуба Гош, ако това, което казват от Yahoo, е вярно, то много компании за изложени на риск. Но той допълва, че евентуалният изход по делото зависи до голяма степен от съдията по него и от вижданията му за патентите.

Наскоро Facebook обяви, че възнамерява да излезе на борсата. Именно планираното за месец май IPO на социалната мрежа в размер на около 100 млрд. долара може да е причина за завеждане на делото. При много технологични компании, които се готвят да излязат на борсата, се забелязва ръст на исковете за патенти.

Според говорителя на Facebook Джонатан Тау социалната мрежа не изпитва съмнения, че ще спечели делото.

Водещи

Най-четени