Yahoo! и Alibaba преговарят за собствеността върху Alipay 16.05 | 12:09

Двете компании лаконично обясниха, че работят за решение в полза на всички акционери

От Кристалина Илиева

Интернет гигантът Yahoo! и китайската фирма за интернет реклама Alibaba обявиха, че са стартирали преговори за Alipay – компанията за онлайн разплащания, чиято собственост беше оспорвана от двете страни и създаде напрежение между компаниите.

Всъщност Yahoo! и Alibaba публикуваха лаконично съвместно изявление, че се работи за решението на проблема в полза на всички акционери.

Спорът се разрази миналата седмица когато Yahoo!, която притежава голям дял в Alibaba, сезира американските власти, че собствеността на сайта Alipay е била прехвърлена към китайска компания, притежавана от изпълнителния директор на Alibaba Джак Ма.

Yahoo! притежава 43% дял в Alibaba и 40% дял в Alipay.

Според Yahoo! трансферът е извършен без знанието на акционерите и на борда на директорите на Alibaba. Прехвърлянето на собствеността на фирмата е направено през август, твърдят от американския софтуерен гигант, а Yahoo! и Softbank, друг голям акционер в Alibaba, са били информирани за това едва през март.

От своя страна Ма твърди, че трансферът на Alipay е "легален и 100% прозрачен".

Коментарът на генералния изпълнителен директор дойде след официалното изявление на Alibaba, че трансферът е извършен "изцяло в съзвучие с китайските закони", за да може да се осигури лиценз за дейността на Alipay.





Водещи

Най-четени