YouTube и Lenovo пращат ученически експерименти в Космоса 11.10 | 20:44

Американски ученици ще се борят за изпращането на свои проекти на борда на МКС

От Георги Георгиев

YouTube и китайският компютърен производител Lenovo обявиха в понеделник (10 октомври) нестандартен научен конкурс, наречен SpaceLab. В него американски ученици между 14 и 18 години ще разработват експерименти с надеждата проектите им да полетят към Международната космическа станция (МКС) през пролетта, съобщава New York Times.

Организаторите обещават SpaceLab да се различава от стандартните ученически научни конкурси. На първо място, учениците, които щe могат да участват индивидуално или в отбори от максимум трима души, няма да провеждат никакви експерименти. Вместо това те трябва да заснемат двеминутни видеоматериали, в които обясняват идеята си за експеримент, който може да бъде извършен в условията на нулева гравитация на борда на МКС.

"В случая водещата идея беше "Нека да направим най-голямата и яка класна стая в Космоса", коментира идейният баща на проекта Захаан Бхармал, директор на европейския маркетингов отдел на Google (компанията, която притежава YouTube).

Това няма да бъде първият ученически експеримент, който достига в Космоса. Американски ученици от 12 области в САЩ в момента изготвят идеи за опити, които да бъдат извършени от астронавтите следващата пролет.

По-рано през годината 27 ученически проекта, избрани от общо 1 027 предложения, полетяха на борда на последните две изстреляни совалки. Всички те са били малки по размер (всеки с размерите на малка тръба), но смислени.

Един от експериментите например изследвал растежа на протеиновите кристали в условията на микрогравитация, а друг се концентрирал върху свойствата на меда като консервант по време на дългите космически полети.

За конкурса на YouTube и Lenovo НАСА подписа споразумение с компанията Space Adventures, която е известна с организирането на туристически полети до МКС. В случая Space Adventures ще играе ролята на посредник при подготовката на отличените идеи в Космоса.

Предложенията могат да покриват научни въпроси по отношение на биологията и физиката. В ограниченията влизат използването на опасни животни, експлозиите и остри режещи предмети.

Програмата на конкурса предвижда избирането на общо 60 финалисти. От тях ще бъдат одобрени два проекта, а после потребителите на YouTube и от жури от експерти - физици и космолози, в чийто състав ще влезе и световноизвестният теоретичен физик Стивън Хокинг, ще определят подебителя.

Спечелилите конкурса ученици ще могат да избират между две награди – полет до Япония, където ще станат свидетели на изстрелването на проектите в Космоса, или 7-дневна тренировка с руските космонавти в звездното градче.

За съжаление, втората награда ще може да бъде получена едва когато ученикът навърши 18 години.

Водещи

Най-четени