YouTube сезира Конституционния съд на Турция 07.04 | 13:16

Съдът трябва да установи дали са нарушени гражданските права на населението

От Цанка Донкова

Сайтът за видеообмен YouTube сезира Конституционния съд на Турция с искане за премахване на ограничението за достъп до сайта, предаде ИТАР-ТАСС.

Иск за премахване на ограничението за достъп до сайта е бил внесен от турския адвокат Гьоненч Гюркайнак, който е работил и за социалната мрежа Twitter. В иска се настоява Конституционният съд да установи дали с пълното блокиране на YouTube са нарушени гражданските права на турското население.

Експерти са на мнение, че Конституционният съд може да удовлетвори искането за деблокиране на достъпа до YouTube, като се има предвид решението на съда от миналата седмица за премахване на ограничението за достъп до Twitter, който също бе блокиран в продължение на две седмици.

В петък (4 април) съд в Анкара нареди да бъде отменена забраната за достъп до YouTube. Часове по-късно обаче същият съд обяви, че пълното блокиране на сайта ще остане в сила, докато 15 спорни видеозаписа не бъдат изтеглени.

На 27 март турското правителство нареди да бъде блокиран достъпът до YouTube, след като бе разпространен пиратски запис на разговор, в който турски отговорни представители обсъждат хипотезата за военна намеса на Турция в Сирия, допълва БТА.

Водещи

Най-четени