YouTube ще предлага блокбъстери под наем 10.05 | 10:18

С този ход сайтът цели да привлече телевизионните рекламодатели

От Георги Георгиев

Притежаваният от Google сайт за споделяне на видеосъдържание YouTube обяви, че ще добави 3000 нови филмови заглавия, които ще могат да бъдат теглени под наем в САЩ.

Според ръководството на YouTube целта на този ход е да се отклони вниманието на потребителите от телевизионните канали, информира АФП.

Така освен кратки филмови трейлъри и пародии, скоро потребителите ще могат да гледат и актуалните пълнометражни хитови заглавия.

Притежаваният от Google сайт вече предлага за директно гледане класически и по-стари филми безплатно. От YouTube са успели да се споразумеят с част от холивудските студия и да направят достъпни и най-новите хитови заглавия. Така в раздела "филми" на сайта ще влязат и заглавия от Sony Pictures, Warner Brothers, NBCUniversal, Lionsgate Films и множество независими студия.

Новите филми ще струват 3.99 долара, докато по-старите ще са с долар по-евтини, казват от YouTube.

Потребителите ще имат на разположение 30 дни, за да гледат наетото заглавие, като ще трябва да доизгледат даден филм до 24 часа след като са го отворили. От Yotube обещават част от заглавията да се появяват още същия ден, в който биват пускани на DVD.

Понастоящем в списъка с хитовите заглавия са включени "Генезис","Речта на краля", "Зеленият стършел", както и анимацията "Аз, проклетникът". Всички договорени до момента филми се появи и развие в следващите седмици, обещават от YouTube.

С новата услуга третият по популярност сайт в света се надява да засили конкурентоспособността си спрямо телевизионните канали и така да се включи в щатският рекламен пазар, който понастоящем се оценява на 70 милиарда долара.

По оценки на Youtube ежедневно потребителите отварят около два милиарда видеофайла, които се гледат върху 350 милиона устройства.

Сайтът, който бе купен от Google през 2006 г. за 1,65 млрд. долара, започна да добавя професионално направено съдържание като пълнометражни телевизионни програми, филми и предаване на живо към аматьорското съдържание с цел да привлече рекламодатели.

Водещи

Най-четени