iOS остава по-сигурна от Android 30.06 | 16:16

Въпреки несъвършенствата си, системата на Apple е по-трудна за пробиване, твърди доклад на Symantec

От Георги Георгиев

От самото си излизане през октомври 2008 г. мобилната операционна система Android на Google бива сравнявана с конкурентната iOS на Apple. Eдин от най-важните дебати и досега остава сигурността на двете системи.

Производителят на антивирусен софтуер Symantec също се включи в дискусията със свое сравнително изследване на сигурността на iOS и Android, което показа някои изненадващи резултати, пише PhysOrg.com.

Оказва се, че сегашната версия на iOS системата има общо 182 слабости в сигурността си повече от Android. Въпреки че повечето от тях са малки несъвършенства, те са потенциално опасни, тъй като могат да дадат пълен достъп до данните на мобилното устройство, ако се използват по правилния начин. Анализаторите от Symantec обаче продължават да смятат iOS по-сигурна от Android по отношение на общите характеристики.

Всеизвестен факт е, че iOS е по-скоро затворена система, като всяко от нейните приложения се проверява за злонамерен софтуер преди да бъде пуснато, а системата идва само от един доставчик. В сравнение с нея, базираните на Android устройства са много по-отворени. Тук всеки може да представи приложение и да го включи в списъка с приложения на официалния сайт, без да то да бъде проверено за вируси. От друга страна повечето софтуерни компании създават приложения за Android.

Един от решаващите фактори за общата оценка на Symantec е свързан с процесите на филтриране на приложенията за злонамерен софтуер. В това отношение системата на Google имаше сериозни проблеми през последните месеци с появата на приложения, в които имаше заложени "троянци".

Друга положителна черта на iOS e, че всички мобилни устройства на Apple предлагат криптиране на данните. Потребителите на Android получават подобно ниво на защита, само ако използват таблети с Honeycomb.

Не е за пренебрегване и фактът, че iOS е "имунизиран" за традиционните вируси и червеи, тъй като той не може да използва кода за стандартните програми за десктоп компютри. Този код бива използван често за създаването на голяма част от злонамерния софтуер. Подобна тактика на защита се прилага и в настоящото поколение базирани на Android устройства.

Водещи

Най-четени