iPad навлиза в щатските училища 20.01 | 10:42

Apple започва да продава интерактивни учебници

От iNews.bg

Американският технологичен гигант Apple стартира в четвъртък (19 януари) своя план да направи iPad алтернатива на ученическата чанта. Компанията започна да продава електронни версии на стандартни издания на учебници по дисциплини като биология, математика, химия, и науки за опазването на околната среда.

В тях освен текстове, ще влизат видеоматериали и други интерактивни елементи.

Отсега е ясно обаче, че дори на влиятелна компания като Apple ще ѝ бъде трудно да предизвика реформа в началното и средното образование в САЩ, коментират от AP. Стандартната практика зад океана е учебниците да бъдат закупувани от училищата, а не от учениците и да се използват повторно всяка година, което не е възможно при електронните версии.

Освен това новите издания на учебниците трябва да минат през дълги процеси на одобрение.

Големите американски издателства от години правят е-версии на продуктите си. Доскоро обаче нямаше подходящ хардуер, който да е удобен за използване от учениците.

Според Forrester Research през 2010 г. електронните учебници са заемали само 2,8 процента от пазара учебници в САЩ.

Новите е-учебници ще струват максимум 15 долара за бройка, каза директорът на маркетинга на Apple Фил Шилер. Училищата ще могат да ги купуват за своите студенти и ще им дават кодове за ползването им.

Като част от образователната си инициатива Apple пуснаха и ново приложение за iTunes U – образователният канал нa iTunes, който предлага аудио и видеоматериали от лекции за колежите в страната. То ще позволи на учителите да правят онлайн презентациите, да публикуват съобщения и да комуникират със студените по други начини.

Водещи

Най-четени