iPhone навлиза в 4G бъдещето 22.08 | 12:24

Редица улики говорят, че Apple работят по оборудването на хитовия си смартфон с LTE 4G протокола

От Георги Георгиев

Новините за потребителите на Apple, които си падат по високоскоростните мобилни връзки, са добри – все повече факти навеждат на мисълта, че най-скъпата щатска технологична компания подготвя внедряването на LTE 4G технологията си в хитовия iPhone. В случая важният въпрос е не дали, а кога ще стане това.

Миналия петък сп. Forbes съобщи, че Apple са публикували обяви за работа в LinkedIn, според които те търсят специалисти по безжични комуникации с опит с LTE протокола. Част от работата им ще бъде да се движат насам-натам с телефон в ръка и да тестват възможностите му за откриване на мрежа.

От тази информация можем да заключим, че щом Apple ще се нуждае само от инженери на терен с опит в LTE, то компанията вече разполага с оборудвани тестови телефони.

Преди това Boy Genius Report (BRG) обяви, че има доказателства за доставчици, които са тествали екипирани с 4G версии на iPhone. BGR попаднали копие на тестова форма на операционна система iOS5, съдържаща т.нар. property list file (.plist), в който е съдържал информация за LTE функционалността.

Все пак въпросната улика е намерена само в тестова, а не в крайна версия на фърмуеър-а, така че все още не можем да знаем със сигурност, дали LTE протокола ще намери място в iPhone 5, коментират от Digital Trends.

От AppleInsider потвърдиха за съществуването на намерения от BGR .plist файл във версии на iOS5 за разработчици, което също навежда на мисълта за появата на iPhone 5 с 4G.

Нещо повече, от Engadget съобщиха, че американският телеком AT&T инсталира LTE апаратура в "основен" магазин на Apple. Това е най-доброто доказателство към момента, че появата на 4G iPhone e близка.

LTE* (Long Term Evaluation)/4G е следващото поред, четвърто поколение мобилна технология от стандарта GSM. Тази мрежа позволява максимална скорост на обмен на данни до 100 мегабита в секунда при честотна лента  20 MHz.

LTE и WiMax са двата основни стандарта, които се конкурират при изграждането на мобилните мрежи от четвърто поколение. За момента LTE е по-перспективната технология с оглед на факта, че е по-близко до сегашните GSM стандарти и въвеждането й ще е по-евтино.

Българските мобилни оператори също възнамеряват да изберат LTE стандартa. В началото на август Мобилтел получи първия лиценз за тест на 4G мрежа от Комисията за регулация на съобщенията (КРС).

Най-четени