Австралийци с достъп до интернет чрез аналогова ТВ антена 13.12 | 14:02

Уникален проект ще позволи достъп до високоскоростен интернет в отдалечени райони на страната

От Георги Георгиев

Новата-стара технология на предаването на сигналите по аналогов път ще осигури на австралийците, живеещи в отдалечените области на страната, високоскоростен достъп до интернет през аналоговите ТВ мрежи.

Уникалният проект се базира на обикновена ТВ антена, поставена на покрива, която осигурява 12-мегабитова връзка, пише news.discovery.com.

Силният и ясен телевизионен сигнал ще бъде достатъчен за да осигури и надеждна високоскоростна връзка на потребителя, споделят участниците в проекта.

Нискочестотна интернет комуникация може да бъде осъществена в обхвата VHF/UHF, който се използва за аналогов телевизионен сигнал, поясняват още те.

Според учените, за разлика от съвременните GSM и 3G мрежи, при които скоростта на сваляте намалява с увеличаване на броя на потребителите, при аналоговия сигнал се гарантирана постоянна скорост, независимо от натоварването.

Единствената по-сериозна слабост на технологията е, че тя подходяща за населени места с до 1 000 домакинства, тъй като при по-голям брой сгради сигналът се влошава.

Поради огромната територия на държавата-континент всеобщият достъп до интернет е сериозен проблем. На някои места гъстотата на населението е толкова ниска, че инвестициите в стандартните интернет мрежи са нерентабилни.

Изпитанията на "аналоговия” интернет ще започнат в шест ферми на остров Тасмания.

Водещи

Най-четени