Автомобил на две колела! 15.12 | 14:06

Електрическият прототип C-1 съчетава елементи от автомобил и мотоциклет

От Георги Георгиев

Прототипът на електрическото возило C-1, създаден от малката стартъп компания Lit Motors, определено не е за всеки. Хибридът обаче предлага сериозни предимства на всички, които не се нуждаят от средство за превоз на много хора или багаж и същевременно харесват комфорта на затворения автомобил.

За да стои в изправено положение, когато не се движи (например на светофари) нестандартната двуколесна хибридна система разполага с два жироскопа, поставени на шасито.

С тяхна помощ няма да ни се налага да отваряме врата и да стъпваме на земята, докато чакаме да светне зелено. Отделно C-1 разполага и със система за паркиране, която допълнително улеснява шофьора.

Сред безспорните предимства на C-1 е и затвореното купе, което предоставя на двамата пътници надеждна защита срещу лошото време.

Цялата система тежи едва 360 килограма, което означава, че с едно зареждане на относително малкия акумулатор ще могат да бъдат изминати до 360 километра с максимална скорост над 160 км/ч. Самата батерия се зарежда напълно за около четири часа.

Всичко това означава че C-1 има по-голям пробег и по-малко време за зареждане на батерията от водещия електрически автомобил в света Nissan Leaf.

За момента цената на хибрида ще е относително висока – 24 хил. долара при пускането му в продажба. Тя обаче е по-ниска от парите за стандартен електромобил. Според производителите от Lit Motors с времето цената на C-1 може да спадне до 12 500 долара.

Водещи

Най-четени