Безплатен софтуер за българските музеи 19.03 | 15:02

Учени и реставратори от целия свят ще обменят данни и опит с наша платформа

От Кристиан Костурков

Световноизвестни музеи и галерии ще използват IT система, разработена от български специалисти. Нашите компютърни експерти отдавна се ценят в съвременния свят и това е поредното доказателство, че сме на световно ниво и не отстъпваме на останалите. Родната технологична компания Sirma ITT е разработила специализирана система, която в момента се въвежда в Националната галерия по изкуствата във Вашингтон и Metropolitan Museum в Ню Йорк. Веднага след като приключи с въвеждането на системата там, българската компания възнамерява да я предостави безплатно и на всички музеи у нас.

Софтуерът, който носи името "Conservation Space", представлява платформа за документиране, съвместна работа и управление на процесите по реставрация на произведения на изкуството и ще работи едновременно и в двете американски учреждения. Съвсем скоро обаче предстои "Conservation Space" да бъде въведена и в други водещи музеи в Европа и САЩ.

Целта на въвежданата технологична система е осигуряване на среда за сътрудничество и отразяване на работата на професионални реставратори от големи и малки музеи в целия свят. "Conservation Space" е предназначена да подпомага реставраторите да си сътрудничат, отразяват и ползват детайлна информация като снимки с висока резолюция, рентгенови снимки, научни изследвания на материалите, експертни оценки, информация от предишни интервенции и научни публикации. Така специалистите ще могат по-добре да планират и реализира различни дейности по консервация и реставрация на произведения на изкуството, които често са на стойност десетки милиони долари.

Водещи