Бившият шеф на Google продава 2,4 млн. акции 24.02 | 10:22

От продажбата Ерик Шмид се надява да изкара близо 1,5 млрд. долара

От Георги Георгиев

Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид планира да продаде 2,4 милиона акции на интернет гиганта, които да му донесат печалба от близо милиард и половина долара, съобщава AP.

Шмид, който в момента заема поста изпълнителен председател в Google, възнамерява да пуска акциите за продажба за период от една година. Google разкри плановете на бившия ir шеф в петък (24 февруари). От компанията заявиха, че с този ход 56-годишният Шмид се опитва да спечели пари и да разнообрази инвеститорския си портфейл.

Ако всичките 2,4 милиона акции бъдат продадени, това ще намали дяла на Шмид в Google от 2,8 на 2,1 процента.

Решението за продажба идва 10 месеца след като Шмид се оттегли от поста CEO (главен изпълнителен директор), който заемаше 10 години. Управлението премина отново в ръцете на съоснователя на компанията Лари Пейдж, който държеше кормилото преди 2001 г.

През 2010 г. Пейдж и другият съосновател на компанията Сергей Брин обявиха планове до 2015 г. да продадат 5 милиона от акциите в Google.

Заедно Пейдж, Брин и Шмид държат мнозинство от правото на глас на акционерите. Те ще запазят този контрол дори след като намалят дяловете си. И тримата се превърнаха в милиардери след появата на Google на борсата през 2004 г.

Водещи

Най-четени