Бизнесът преминава на iPhone 17.11 | 12:07

Смартфонът на Apple задмина доскорошния лидер при корпоративните клиенти BlackBerry

От iNews.bg

Не беше отдавна времето, когато моделите от серията BlackBerry бяха естественият избор на корпоративните клиенти. Според последни данни от ново изследване изглежда, че това време безвъзвратно е отминало.

Данните от проучването iPass, проведено сред 2300 притежатели на бизнес телефони от 1100 компании по целия свят показва, че iPhone вече е неоспоримият лидер на този пазар. Около 45% от респондентите споделят, че активно използват смартфона на Apple за бизнес цели в сравнение с 32,2%, които разчитат на BlackBerry-ата си, съобщава DigitalTrends.

Само допреди година смартфонът на RIM беше на челна позиция с 34,5%, докато iPhone обхващаше дял от 31,1 процента. Тук си струва си да се отбележи и сериозният ръст на телефоните под Android на Google. През последната година са удвоили дяла като и днес заемат 21,3% от пазара на корпоративни клиенти.

Попитани за бъдещите си намерения за покупка на телефон през следващите 12 месеца, 18 процента от анкетираните отговорили, че ще заложат на iPhone. Телефоните под Android били вторият по популярност избор с 11,2%.

В това отношение положението на RIM не изглежда никак розово. Едва 2,3 процента от анкетираните са заявили, че биха си купили BlackBerry през следващата година.

Тази негативна тенденция може отчасти да се дължи на срива в системите на RIM през октомври, когато комуникацията чрез имейли и текстови съобщения бе прекъсната за няколко дни. За нещастие на RIM този срив съвпадна с дните на провеждане на изследването, тъй че няма да е изненада ако фрустрираните потребители на BlackBerry са дали по-негативни отговори, от колкото биха дали днес.

Водещи

Най-четени