Бил Гейтс отрече евентуално завръщане в Мicrosoft 15.12 | 20:47

Милиардерът ще продължи да се занимава основно с фондация „Бил и Мелинда Гейтс“

От Георги Георгиев

В интервю за австралийския вестник Sydney Morning Herald основателят на Microsoft Бил Гейтс изключи възможността за завръщането си начело нa софтуерния гигант.

Днес (15 декември) най-богатият човек в света заяви, че скорошните слухове, че обмисля завръщането си към ръководството на компанията, са неверни. Гейтс се оттегли от ръководството на Microsoft през 2006 г. и оттогава следи работата на компанията си от разстояние, припомнят от AP.

В интервюто милиардерът заявява още, че е изключително зает по работата на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" и че възнамерява основно да се занимава с нея до края на живота си.

"Частично съм замесен в управлението на Microsoft и продължавам да поддържам контакт с компанията дори през тази седмица, за да дам някои съвети, но това няма да се промени. Фондацията изисква цялата ми енергия и ние чувстваме, че оказваме голямо положително влияние с нея", каза Гейтс, който в момента прекарва годишната си отпуска в Австралия.

Чрез фондацията си семейство Гейтс финансира проекти в областта на здравеопазването и борбата с бедността в САЩ и в държавите от Третия свят. Към тях влизат и проекти за борба с маларията, както и програми за ваксинация на населението в бедните държави.

Наследникът на поста на Гейтс в Microsoft - Стив Балмър, е критикуван за липса на сходен брой иновации, които е направил бившият изпълнителен директор по време на управлението си. Самият Гейтс през годините също получи голяма доза критика като човек без въображение и експлоататор на чужди идеи.

В интервюто си Гейтс зарови посмъртно томахавката на войната с покойния основател на Apple Стив Джобс, който той определи като "брилянтен". Двамата технологични лидери бяха в остро съперничество в продължение на години и неведнъж са отправяли остри критики един към друг.

Водещи

Най-четени