Бихте ли влезли в живота на непознат за 20 дни? 20.05 | 08:22

Приложението 20 day stranger ще ви позволи да го направите, при това напълно анонимно

От Кирил Русев

Ново мобилно приложение ще ви позволи напълно анонимно да нахлуете в живота на непознат човек и да следите всяка негова стъпка и действие. Вие може да си мислите, че и сега правите нещо подобно с помощта на социалните мрежи, но тук става дума за достъп до много повече интимна информация, като в същото време не прекрачвате определени граници на личното му пространство.

Започвайки да разработват приложението 20 day stranger, неговите автори са с амбицията да произведат софтуер, който ще даде нагледна илюстрация за живота на непознатия – неговите навици и ежедневни действия, били те свързани с храна, работа, спорт, хоби или друг аспект от битието му.

Програмата е базирана на идеята за осъществяване на своеобразно партньорство с друг човек. Всеки ден тя опосредства обмена на информация в реално време между двамата непознати "партньори" - не толкова тяхната траектория на движение, колкото обстановката, в която се осъществява то.

Това се случва с помощта на услуги като Foursquare и Google Maps, които позволяват изтеглянето на свързани с конкретните местоположения изображения. Ако седнете в определено заведение, например, задачата на 20 day stranger ще бъде да издири снимка от въпросното място и да я изпрати на вашия партньор.

За целта нито един от партньорите не трябва да прави каквото и да било, а самите локации никога не се споменават изрично с цел запазване на известна анонимност, без вживяването в чуждия живот да бъде ощетено твърде много.

Създателите на приложението се опитват да го представят като нещо средно между предоставяне на информация и стимулиране на въображението, акцентирайки, че правят всичко възможно да защитят личното пространство на потребителите си в максимална степен. Като основна мотивация за потребността от подобен продукт на пазара се изтъква спорното обстоятелство, че "социалните платформи улесняват осъществяването на връзка между вече познати хора, но може би ни отдалечават от всички останали".

И докато на нас това ни изглежда като поредното насърчаване на воайорски навици и опит за обособяване на още една "риалити" ниша в дигиталното пространство, разработчиците на продукта го определят като инструмент за "емпатия, съпреживяване и добиване на представа за това какво е да си някой друг." Координаторите на проекта ще набират участници в него от цял свят, така че да е възможно всеки потребител да си партнира с човек, който е отдалечен от него не само в географски, но и в социален смисъл.

Първоначално приложението ще бъде пуснато само за iPhone (до няколко месеца), но плановете са скоро след това да последва и версия за Android така че в "играта" да бъдат въвлечени колкото се може повече потребители.

Самият проект трае 20 дни, защото според разработчиците му това е достатъчният период от време да добиеш представа за живота на непознат човек. Или още по-буквално: "Важно е да видиш достатъчно подробности от ежедневието на някого, за да усетиш неговия ритъм, но също така е важно да има момент на прибързаност, за да почувстваш, че връзката ти с него е ценна".

На края на своеобразния експеримент всеки участник ще има възможност да изпрати едно-единствено съобщение на партньора си - или за да се сбогува с него, или за да поиска размяна на лична информация. Разбира се, след това ще може да инициира връзка с нов непознат.

Ето така с помощта на 20 day stranger всички ние или ще имаме възможността да разберем, че по света има много други хора, чиито животи са пъстри, сложни и противоречиви, или просто ще открием още един начин да си губим времето с помощта на интернет и съвременните дигитални технологии. 

Водещи

Най-четени