Блокираха предложението за оттегляне от ACTA 04.04 | 11:57

Парламентът отхвърли проекторешението на "Атака" за оттегляне от споразумението

От Ивайло Ачев

Идеята на "Атака" правителството да бъде задължено от парламента да оттегли подписа си под Международното търговско споразумение за борба с измамите (ACTA) беше на практика спряна, след като парламентарната група на ГЕРБ се въздържа при гласуването.

В мотивите на предложението на "Атака" беше обяснено, че подписът е поставен, без да има дебати по въпроса, а това представлява заплаха за "основните конституционни права и свободи на българските граждани за сметка на печалбата на големите корпорации", предаде bTV.

С 33 гласа "за", 2 "против" и 77 "въздържал се" парламентът отхвърли проекторешението, предложено от "Атака", за оттегляне на България от АКТА, допълва БТА. Решението за споразумението е сключено при пълна липса на прозрачност, без да са изслушани представители на българските потребители, заинтересовани юридически лица, интернет оператори и неправителствени организации, посочват в мотивите си вносителите от "Атака". Те отбелязват, че не са взети предвид и не е проведен дебат какви могат да бъдат позитивите и негативите, както и обществената реакция.

Подписът на България под ACTA беше поставен на 26 януари тази година от българския посланик в Япония Любомир Тодоров. Веднага след като това стана ясно, бяха организирани мащабни протести в цяла България и в крайна сметка беше взето решение засега документът да не бъде ратифициран.

Тепърва решение за ратификацията му ще се взема и то Европейския парламент, като дотук изглежда, че документът в сегашния му вид няма да бъде приет. Докладчикът на ЕП за ACTA Кадер Ариф вече публично изрази несъгласието си с договора и подаде оставка.

В ЕС ACTA е подписано от 21 държави, а пет не пожелаха да се обвържат по никакъв начин с него - Германия, Холандия, Кипър, Естония и Словакия. Споразумението е подписано още от държави като САЩ (най-силният му поддръжник), Япония, Канада, Австралия, Южна Корея, Швейцария и др. 

Водещи

Най-четени