Британската полиция ще лови размирници със смартфон приложение 26.06 | 13:19

В него ще бъдат качени снимки на предполагаеми участници в бунтовете в Лондон от миналата година

От Георги Георгиев

Британската полицията качи в смартфон приложение близо три хиляди снимки и покани потребителите да участват в разпознаването на заподозрени в участие в размириците в Лондон през миналата година, съобщава AFP.

Силите на реда в британската столица са качили общо 2 880 снимки, направени от улични телевизионни камери (CCTV). Благодарение на приложението жителите на града ще могат ги разглеждат и да изпращат конфиденциални съобщения до властите с имената и адресите на разпознатите от тях участници в бунтовете, които нанесоха сериозни разрушения в някои части на града.

"Призоваваме лондончани да разглеждат приложението всяка седмица, когато в него ще се появяват нови снимки", каза комисар Марк Роули от лондонската полицията и допълни: "Това е фантастичен начин за лондончани да ни помогна да се борим с престъпниците".

Британски правозащитни организации обаче редовно критикуват широкото разпространение на видеокамерите за следене в страната. Проведено миналата година проучване показа, че на Острова работят общо 1,85 млн. камери или средно една на всеки 32-ма британци.

Голяма част от тях са собственост на частни компании.

Водещи

Най-четени