Британските деца стават тъжни без интернет 01.02 | 16:25

Много от подрастващите на Острова се чувстват самотни без онлайн контактите си

От Георги Георгиев

Високи нива на емоционална зависимост от интернет сред децата и подрастващите във Великобритания показа проучване, проведено от изследователската компания Intersperience.

Резултатите показват, че много от децата имат здрава емоционална връзка с мрежата, като половината от тях твърдят, че се чувстват тъжни без достъп до мрежата. При тийнейджърите този дял е по-висок и достига до 60%, пише DigitalTrends.com.

Изследователският проект Digital Futures включва запитването на 1000 деца и младежи от Острова на възраст от 8 до 18 години. С него изследователите си поставят за цел да разберат по-добре как дигиталните технологии и интернет променят нашия живот.

Около 48% от тийнейджърите казват, че биха се чувствали самотни без интернет, което е над два пъти повече от децата под 12 години, които са дали този отговор.

Тази статистика без съмнение отразява популярността на социалните мрежи като Facebook и Twitter сред младите. Над 70% от анкетираните са заявили, че влизат в чата на Facebook, като 50% все пак предпочитали разговорите лице в лице пред тези в мрежата. 35% от тийнейджърите и децата избирали онлайн контакта с приятелите си.

"Фактът, че децата показват силно емоционално привързване към интернет, често се смята за негативно явление. Всъщност то е напълно естествено за поколение, чийто социален живот в голямата си част се случва онлайн", коментира изпълнителният директор на Intersperience Пол Хъдзън. "Все едно да отнемете телефона от по-възрастните хора – тогава те също биха се почувствали тъжни и самотни", допълва Хъдзън.

Водещи

Най-четени