Брюксел дава ACTA на Съда на ЕС 22.02 | 14:28

След мнението на съда няма да слухове и неточна информация за документа, смята ЕК

От iNews.bg

ACTA ще бъде препратена към Съда на ЕС, заяви преди началото на обедния брифинг комисарят по въпросите на търговията Карл де Гухт. Решението е било взето по време на среща в Европейската комисия, допълни той.

От ЕК има пълното и единодушно одобрение на Международното споразумение за борба с фалшификатите в интернет (ACTA), припомни още Де Гухт. Той обаче допълни, че гражданите имат право на пълна информация и именно по тази причина документът се препраща към съда.

От съда ще трябва да дадат информация дали споразумението е законосъобразно. В последните дни в Европа има дебати относно защитата на свободите на хората и приветствам свободното изразяване на опасенията на хората. Хората обаче не разбират какво е ACTA и затова, след изявлението на Съда на ЕС "дебатът няма да се основава на слухове или погрешна информация в социалните мрежи и блогове", заяви комисарят.

ACTA трябва да ни донесе по-добри стандарти за защита на интелектуалната собственост. Тя трябва да донесе защита на европейските дружества в другите части по света.

Акта няма да промени в законите, няма да се закриват сайтове, няма да бъде нарушена и свобода на изразяване. Обаче в обществото има несигурност и затова ще търсим мнението на независим орган – какъвто е съдът, коментира Карл де Гухт.

 

 

Най-четени