Българите си нямат много хабер как да се пазят в интернет 22.11 | 22:01

Нашенецът обаче е предпазлив – не споделя лична информация, докато сърфира

От Христина Рафаилова

Българите се чувстват слабо информирани как да се предпазят от интернет престъпления. Това сочи изследване на Евробарометър за сигурността във виртуалното пространство.

35 на сто от съгражданите заявяват, че са "невежи" относно това как да не станат жертва на подобно посегателство. Едва 6% смятат, че знаят как да противодействат на интервенции срещу тях в интернет. 

Въпреки че не се чувстват уврени в себе си, българите са доста предпазливи какво споделят във виртуалното пространство. 44 на сто заявяват, че избягват да качват каквато и да било лична информация. 

Независимо от това, че нашенците предприемат редица мерки в името на сигурността си, 43 на сто признават, че има слаба вероятност да станат жертва на кибер престъпление. Само 3 на сто са убедени, че са "недосегаеми", докато сърфират. 

Близо 50% от населението у нас не вярва напълно, че сайтовете съхраняват както трябва личната им информация. Вярата в институциите също не е присъща на българина. 44 на сто смятат, че властите не "охраняват" съвсем добре сигурността им в интернет. 

Въпреки мнителността ни рядко ставаме жертви на кибер престъпления. 96% от сънародниците ни казват, че не са ставали жертва на кражба на идентичност, а 98% не са били обект на банкова или кредитна измама онлайн. 0% са хората, които имат дете, малтретирано по интернет. 

Данните показват, че несигурността масово владее гражданите на ЕС, що се отнася до виртуалното пространство. 76 на сто от потребителите са с много загрижени за сигурността си в интернет. Те смятат, че рискът се е покачил в рамките на една година.

Водещи

Най-четени