България с нов принос в изследването на Космоса 08.11 | 18:20

Български апарат полита към марсианския спътник Фобос на борда на руска сонда

От Георги Георгиев

В първите минути на сряда (9 ноември) Русия ще изстреля космическата сонда "Фобос-Грунт" към Марс, чиято цел е да събере проби от загадъчния ѝ спътник Фобос. Руската космическа агенция се надява това да бъде първата успешна междупланетна мисия на страната от разпада на Съветския съюз насам, съобщава Dailygalaxy.com.

Както iNews вече писа, на борда си сондата ще носи и българския спектрометър за изследване на заредени частици "Люлин-Фобос". Апаратът ще изследва радиационните условия и ще регистрира дозите на облъчване в хелиосферата на разстояние от 1,0 до 1,5 астрономически единици от Слънцето и в околомарсианското пространство. Той ще прави и оценка на радиационните дози, получавани от бордовите системите и др. Тези детайли бяха изнесени на пресконференция в БАН днес (8 октомври) от ръководителите на проекта, цитирани от Econ.bg.

Резултатите от изследванията на българския апарат ще дадат на учените нова информация за условията в дълбокия космос. Те ще спомогнат за създаването на усъвършенствани системи за радиационната безопасност на бъдещите екипажи, които ще полетят един ден към Марс.

Апаратурата "Люлин-Фобос" е създадена от учени от Института за космически и слънчеви изследвания (ИКСИ) към БАН. В проекта са участвали и техни колеги от Руската академия на науките (РАН) и от Националния институт по радиологични науки в Япония (NIRS).

Апаратът е финансиран от БАН посредством договаряне с Националния фонд "Научни изследвания" (НФНИ) - България. Въпреки това разходите са покрити главно благодарение на международното сътрудничество на България с ИМБП-РАН и NIRS-Япония, коментира по време на пресконференцията ръководителят на проекта д.ф.н. Йорданка Семкова.

Така проект, реално възлизащ на стотици хиляди лева, струва на България и отговорните институции общо около 40 хил. лева.

Мисия "Фобос-Грунт" е уникална и с факта, че е плод на съвместни международни усилия, в които водеща роля имат Русия и Китай. Китайският принос в проекта е сателитът Yinghuo-1, за който се предвижда да влезе в орбита около Марс, където ще прави изследвания на Червената планета.

По план космическият апарат "Фобос-Грунт" трябва да бъде изстрелян от космодрума Байконур на борда на ракета "Зенит-2ФГ" в 00:16 московско време (22:16 българско време), съобщиха от "Роскосмос".

Русия се надява, че с този ход отново ще се включи в изследователската надпревара в изследването на чужди планети след две десетилетия на отсъствие, през които САЩ стана неоспоримият лидер в областта.

Основната мисия на сондата е да донесе първите проби от почва от Фобос, която е по-голямата от двете луни на Марс. Ако всичко върви по план, сондата ще трябва да достигне до Марс през 2012 г, да кацне върху Фобос през 2013 г., а модулът с взетите проби да се върне на Земята през август 2014 г. Мисията се извършва на фона на подновения интерес на световните космически сили върху мисия за изпращане на хора на Марс през следващите десетилетия.

Фобос, който обикаля около Марс на разстояние от едва 10 хил. км, се счита за най-близката луна до своята планета в Слънчевата система. Учените се надяват мисията да им разкрие тайни около произхода на небесното тяло.

Водещи

Най-четени