Български робот помага на хора в нужда 20.03 | 14:41

Моделите Робко 11 и Робко 12 ще се грижат за възрастни и болни хора в безпомощно състояние

От iNews.bg

Учени от Българската академия на науките са разработили два модела от серията Робко, които могат да помагат на възрастни или неспособни да се грижат за себе си хора. Моделите с поредни номера 11 и 12 ще бъдат представени от Института по системно инженерство и роботика към БАН в петък. На презентацията ще присъстват представители на бизнеса, както и социалният министър Хасан Адемов.

Двата робота са изработени съвместно с учени от 8 университета в Европа. Единият прототип вече е изпробван в заведение в Милано, посещавано основно от възрастни хора и е показал положителни резултати.

Робко 11 и Робко 12 имат повишена степен на интелигентност за обслужване, обяснява доц. Роман Захариев, зам.-директор на института пред "Труд". Роботът може да бъде програмиран според нуждите на съответния човек. Той е способен да дава лекарства в определен час и да настоява те да бъдат изпити.

Ако човекът откаже, той може да се обади по телефона на роднина. Може да отваря хладилника, да взема ястие или напитка и да ги сервира. Дори да подгрява готови храни в микровълнова печка, да включва телевизора или да подава определени вещи на незрящ или трудно подвижен човек.

Дори е способен да отваря външната вратата, но само при предварително зададена парола, обясни доц. Захариев. Има и опция, при която ако на възрастен или безпомощен човек му призлее или падне, да извика Спешна помощ и да алармира роднините.

Машините не могат да нараняват хората. Те могат да бъдат използвани както в семейна обстановка, така и в центровете за помощ на хора с увреждания, в социални домове или хосписи. Тепърва предстои да се разработят проектите за производството на моделите.

Все още е рано да се каже колко ще струва един Робко, каза доц. Захариев. По-важното е, че той може да отмени наемането на специализиран персонал за възрастния човек, докато семейството му е извън дома.

Доцентът разказа, че изследване в ЕС е установило, че хората се чувстват по-добре, ако са в собствената си къща и имат помощ, отколкото ако са настанени в хосписи.

Водещи

Най-четени