Българският затворник под зоркото на Биг брадър 15.07 | 19:54

Десетки предсрочно освободени минават под електронно наблюдение с GPS

От Филипа Тодева

Правосъдното министерство започва наблюдение над затворниците, които са освободени предсрочно. Вместо патрулки обаче, в помощ на правораздавателната система ще се включат модерните технологии.

До август 2015 година е възможно 180 условно предсрочно освободени за добро поведение затворници в страната да бъдат поставени под електронно наблюдение, информира Варна Валентина Караганова, ръководител на проект за засилване прилагането на пробационните мерки в съответствие с евростандартите, изпълняван от ГД "Изпълнение на наказанията". Финансирането му е осигурено от Норвежкия финансов механизъм. В момента с електронни гривни са 11 души. Шестима са от Варна.

Караганова информира, че предстои в Шумен да се направи експеримент не с електронна гривна, а с GPS. "Колкото повече хора са включени в системата за електронно наблюдение, толкова по-евтини са устройствата", обясни тя. Направените изчисления сочат, че ако бъдат обхванати 650 души, наблюдението струва по около 5,80 лева месечно за всеки от тях. За сравнение издръжката на един затворник е около 700 лева на месец.

Началникът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Росен Желязков съобщи, че в момента надзорно-охранителният състав в страната е близо 4600 души, а лишените от свобода са 9 хиляди. По думите му най-пренаселен е затворът в Бургас. Желязков посочи, че вече има решение живеещите в Ямболско, които трябва да бъдат лишени от свобода, да бъдат пренасочвани към други райони, което ще облекчи ситуацията в Бургас.

Водещи

Най-четени