Българско изобретение: Гривна превежда жестомимичния език 29.08 | 14:01

Създадена е от млади програмисти от Софийския университет

От iNews.bg

Eкип млади програмисти от Софийския университет разработва устройство, което превръща жестовете в думи и обратно - думите в жестове. Устройството ще бъде готово до година и половина.

"Видяхме двама, които много разпалено жестикулираха. Стори ни се интересно, непонятно, а ние не харесваме непонятни неща”, сподели пред бТВ Олег, който е един от създателите.

"Клипсове на китките прихващат жестовете и ги изпращат на смартфона му, който стои между нас. Смартфонът ще взима тези жестове и ще ги превежда в звукова реч и обратно, когато друг говори с мен смартфонът прихваща речта и я превежда в текст и анимация на жест", разкри изобретателят.

В света има около 360 милиона души, които не чуват добре. Само в българският жестов език има около 7600 знака. 
"Чисто технологично първо трябва да се определи какво е жест. Второ самите жестове при всеки един човек са уникални за самия него”, уточни програмистът.

Работата по проекта тече вече година. Направен е прототип на хардуера и студентите вече пишат ядрото, което разпознава жестовете. Успешно са разпознати огромна част от жестовете, което за създателите си е един от най-големите успехи. 

В момента екипът работи по смаляване на устройството. 

"Първо мислехме за правоъгълни форми. Сега се оказва, че много по-добре изглежда, когато устройството има по-цилиндрична форма. За човек е важно да не носи грозно медицинско устройство, а то да му даде някакво предимство пред други хора”, посочи дизайнерът на проекта.

Най-четени