Българчета ще се обучават в център на НАСА 15.02 | 19:12

Това лято центърът Space Camp в Турция ще приеме 40 български ученици

От Георги Георгиев

Български ученици между 9 и 16 години ще имат възможност да се обучават в научно-образователния космически център на НАСА - Space Camp Turkey, за осма поредна година.

Центърът в турския град Измир е един от петте международни обучителни центъра на американската космическа агенция в света. Той работи по програми, разработени от американските космически специалисти, и разполага с модел на кабината на космическа совалка, в която се симулират условията на подготовка и осъществяване на космически полет.

Всяка година участието на българските ученици се осъществява от компанията за мултимедийни продукти за образование "Сирма Медия", съвместно с Центъра за творческо обучение - официален представител на Space Camp за България.

През 2012 г. в Space Camp ще участват 40 младежи, ръководени от шестима учители, подкрепени от "Сирма Медия" и ЦТО. До края на март 2012 г. се провежда конкурс за номиниране на осем стипендианти. Повече информация е достъпна тук.

Научно-образователните програми са с продължителност от една седмица. Те се провеждат се през лятото и в тях могат да участват младежи от 9 до 16 годишна възраст с познания по английски език и интереси в областта на науката и технологиите.

Досега в програмата са са участвали над 120 български ученици и десетки учители.

От 1991 г. насам Космическият център в Измир предлага обучения, целящи да насърчат и мотивират младите хора в усвояването на знания по астрономия, природни и обществени науки, и технологии. Разликата на обученията от преподаваното в класната стая е практическата им насоченост – освен знания за физичните закони и космоса, учениците придобиват умения да работят в екип, да комуникират и взимат решения и да упражняват лидерски качества.

Младежите имат и възможността да осъществят интензивен контакт с националности и култури от цял свят. Всяка година Space Camp е домакин на отбори от 40 различни държави.

Космическият център е снабден с оборудване, благодарение на което учениците могат да участват в интересни интерактивни дейности – да ползват специални тренажори и симулатори, с които тренират истинските космонавти, да участват във виртуални полети със совалка и т.н. Допълнителна информация за програмата можете да откриете тук.

Водещи

Най-четени