В Добричко 35,5% от домакинствата имат широколентов интернет 10.01 | 14:54

Спрямо предходната година се отбелязва ръст от 18,8% в достъпа до бърз интернет

От Андриян Георгиев

В Добричка област 35,5 на сто от домакинствата вече имат бърза и надеждна широколентова интернет връзка, съобщават от Териториалното статистическо бюро. 

Тези резултати се базират на изследване за използването на информационно-комуникационните технологии през 2011 г.

Спрямо предходната година се отбелязва ръст от 18,8 на сто в достъпа до бърз интернет.

Общо 36,2 на сто от домакинствата в региона ползват интернет, което е с 12,1% повече в сравнение с по-миналата година, отбелязват от бюрото.

Нараства използването на интернет от хората на възраст между 16 и 74 години, като с 1% повече са потребителите спрямо година по-рано, които са в глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. Най-активни са младежите между 16-24 години, от които 80 на сто сърфират всеки ден или поне веднъж седмично.

С изграждането на електронното правителство с 0,3 на сто нараства използването на онлайн административни услуги от населението в региона.

Около 16 на сто от гражданите вече получават информация от интернет страниците на публичната администрация, показва проучването.

С 1,7% се увеличава и делът на хората в областта, които пазаруват онлайн. Потребителите ползват сайтове за колективно пазаруване и изтъкват все по-изгодните оферти на продавачите в интернет. Засега обаче само 3,8% от хората в региона правят своите покупки чрез интернет.

Водещи

Най-четени