В Русия заподозряха Skype и Gmail 08.04 | 19:24

Кремъл не вижда заплаха за националната сигурност

От Елена Коцева

Представители на администрацията на президента на Русия Дмитрий Медведев отрече подозренията срещу Skype и Gmail като заплаха за националната сигурност.

Така от администрацията в Кремъл отхвърлиха думите на началника на Центъра за защита на информацията към ФСБ Александър Андреечкин, който посочи използването на Skype и Gmail като потенциална опасност за сигурността на Русия.

Според думите на представителя на администрацията на Медведев думите на Андреечкин са "лично мнение”, което не отразява държавната политика.

Според изявлението изказването е превишаване на пълномощията.

По-рано днес агенция "Интерфакс” съобщи, че на заседание на правителствената комисия по технологичните въпроси е изразено безпокойство по отношение на "безконтролното” използване на програми и сервизи, където се използва кодиране на трафик със чужд алгоритъм. Конкретно критиката е била изказана към Gmail, Skype и Hotmail.

На заседанието е било предложено от представители на ФСБ да се забрани на гражданите да ги използват.

Като краен резултат от заседанието е било решено да се създаде междуведомствена работна група, която за разработи предложения за използването на криптографски и кодиращи средства в социалните мрежи на свободен достъп за населението.

Прессекретарят на кабинета Дмитрий Песков увери, че не се предприемат никакви действия за забрана на Skype, Gmail, Hotmail.

Водещи

Най-четени