В бъдещето: Отиваме до Космоса с асансьор 23.09 | 14:56

Японска строителна компания ще изгради до 2050 г. космически асансьор

От Кремена Бедерева

Японската строителна компания "Обаяши" оповести плановете си за изграждането до 2050 г. на функционален космически асансьор, съобщи ABC.

Съоръжението ще се издига до 96 000 километра в Космоса и ще бъде в състояние да транспортира хора и товари на много по-ниски цени в сравнение с изстрелваните от Земята ракети. Конструкторите обясняват, че използването на космическа совалка за превоз на товар струва 22 000 долара за килограм, докато космическият асансьор на "Обаяши" ще прави доставки на цена около 200 долара за килограм.

Пътуването с него ще продължава седем дни в едната посока, като крайната дестинация ще бъде специално конструирана за целта станция.

Изграждането на космическия асансьор ще даде възможност малки ракети да се приютяват и изстрелват от площадки в Космоса. Така ще отпадне нуждата от зареждането им с огромни количества гориво, необходими за преодоляване на земното притегляне.

Проектът е твърде амбициозен и на този етап не са налични всички необходими технологии за осъществяването му, но от компанията се надяват, че напредъкът във въглеродната нанотехнология ще им помогне за постигането на целта. В начинанието си японците ще разчитат на местни учени, както и на международно сътрудничество.

Водещи

Най-четени