В две лаборатории студенти ще се реят в облачния компютинг 23.06 | 07:41

Две модерни лаборатории ще имат Софийския университет и Техническия университет

От Елица Елефтерова

СУ "Климент Охридски" и Техническия университет в София ще бъдат оборудвани с модерни лаборатории, благодарение на подписаното днес споразумение с "Майкрософт".

В рамките на споразумението американската компанията се ангажира да изгради две многофункционални лаборатории, в които студентите ще могат да се обучават в областта на виртуализацията и ще се учат да работят в т.нар. "cloud computing”, за да отговарят на съвременните технологични изисквания.

В лабораториите ще могат да се подготвят кадри не само за IT сектора, но също и специалисти в областта на минното инженерство, химици, машиностроенето и дори селско стопанство.

Идеята е да се осигури достъп до високи технологии, които да направят студентите конкурентни на специалистите, които излизат от университетите в чужбина.

Новите лаборатории са оборудвани с модерни компютри с висок капацитет, за да отговарят на потребностите на сложния софтуер, който е необходим за обучението на студентите.

Лабораториите разполагат с 26 сървъра и достъп до някои системи на "Майкрософт". От тези системи студентите чрез личен акаунт ще могат да теглят безплатни приложения от сървърите на компанията, както и да тестват бета версии на нови продукти.

До двете лаборатории ще имат достъп студенти, преподаватели и всеки, който има нужда от подобно обучение. За периода на сътрудничество в рамките на 5 години се очаква над 600 души да "минат" през двете лаборатории. Идеята е лабораториите да станат център в областта на обучението в "cloud computing” и виртуализации.

Компанията е инвестирала около 300 хил. долара в българското образование в различни училища и университети.

През 2010 година "Майкрософт - България" е раздала над 16 хил. копия на софтуерни продукти на студенти по различни програми, обобщи изпълнителният директор на компанията у нас Георги Ранделов. Проведени са и 11 събития в университетите в България, посетени от над 4 хил. студенти и преподаватели.

Водещи

Най-четени